שומרים על כשרות והפרדה בין בשר וחלב? רכשתם כלים חדשים ומתלבטים מהי הדרך הטובה ביותר להכשיר אותם? במאמר זה תוכלו למצוא פרטים אודות הכשרת כלים,
מקורותיה ועל הדרכים להכשרת כלים חדשים שזה עתה נקנו.
אז קבלו מדריך שיעשה לכם קצת סדר.
מהי הכשרת כלים?
הכשרת כלים היא פעולה שמתבצעת על מנת להכשיר לשימוש כלי בישול, אפייה ומאכל שנעשה בהם שימוש קודם במאכלים לא כשרים באופן שגרם להיבלעות טעם האיסור בדפנות הכלי. הכשרת כלים נעשית גם לצורך השמשת כלים לבישול חלבי לאחר שבושל בהם בשר ולהפך. במאמר זה נתמקד בהכשרת כלים חדשים שלא נעשה בהם שימוש קודם.
מקור ההלכה
לאחר שבני ישראל חזרו מקרב מדיין עם הגויים נאמר להם הפסוק הבא: "כל דבר אשר יבוא באש, תעבירו באש וטהר. אך בימי נדה יתחטא, וכל אשר לא יבוא באש תעבירו במים" (במדבר ל"א, כ"ג). פסוק זה משמש כמקור לדיני הכשרת כלים שנלקחו מגויים ולכלים שהשתמשו בהם באש. באשר לכלים שעדיין לא השתמשו בהם, הרי שנקבעה עבורם הלכה נוספת: "הקונה מהעובד כוכבים כלי סעודה של מתכות, או של זכוכית, או כלים המצופים באבר (עופרת)", יש להטבילם במקווה למרות שהם חדשים.
אילו כלים צריכים לעבור הכשרה?
עבור כלים המשמשים למאכל ולצרכי סעודה, הרי שהם צריכים טבילה. אולם כלים כמו כלי עבודה (כמו מספריים), כלי עץ וכלי חרס אינם צריכים טבילה. לגבי כל פלסטיק יש מחלוקת לגבי הצורך בהכשרה אך יש מחמירים שדוגלים בהכשרתם ללא ברכה. שימו לב! אם מדובר בכלים חדשים שיוצרו על ידי הגויים, יש מחמירים שיבקשו להגעיל כלים אלו מחשש שנמרחו בשומן מן החי.
כיצד מכשירים כלים?
כלים חדשים זקוקים אך ורק להטבלה. מכניסים אותם לתוך המקווה (ניתן לקיים את ההטבלה גם בים). חשוב לוודא שהכלי מושרה במים ויש לברך לפני ההטבלה: "בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ עַל טְבִילַת כֵּלִים" (ואם מטבילים רק כלי אחד, אומר – "עַל טְבִילַת כֶּלִי").
במקרה ומדובר בכלים חדשים שיוצרו על ידי הגויים, הם יהיו ניתנים להכשרה באמצעות הגעלה ועירוי – הליך שגורם למזון שנבלע בדפנות להיפלט החוצה. הגעלה מתבצעת באמצעות הטבלה במים רותחים הגורמים לטעם של המאכלים להפלט. לשם כך יש להכניס את הכלים הטעונים הכשרה לתוך מים רותחים בחבית או בסיר כך שהמים יגעו בכל חלקי הכלי. על המים לרתוח כאשר מכניסים את הכלי שכן זוהי הטמפרטורה שבה בלעו את טעם המאכל הקודם. בנוסף, יש לוודא שבמים שבהם מגעילים את הכלי יש כמות הגדולה פי 60 מדפנות הכלי.
לסיכום
הכשרת כלים חדשים הינו הליך פשוט וקל הדורש היצמדות להנחיות ההלכה. הקפידו על מילוי הכללים בכדי לוודא שביצעתם את ההכשרה בצורה נכונה. כך תוכלו להנות מהכלים בראש שקט.