חג השבועות מכונה גם כחג הקציר ונחשב לחג השני מבין שלושת הרגלים.
לחג יש משמעויות רבות כשרבות מהן קשורות לתחום החקלאות.
אז אם תהיתם מה הם סמלי החג המרכזיים, הנה כמה פרטים מעניינים שכדאי לכם לדעת.
ביכורים
חג השבועות נקרא בתורה גם בשם "יום הביכורים". הסיבה לכך היא העובדה שבזמן בית המקדש, תחילת חג השבועות הייתה למעשה תחילת תקופת הבאת הביכורים. מדובר בטקס שיש עמו עלייה לרגל למקום המקדש ובמהלכו העם מודה לאל על הארץ שניתנה באמצעות הבאת ביכורים מהאדמה.
קריאת מגילת רות
מנהג נוסף וחשוב הוא קריאת מגילת רות המספרת את סיפורה של גיורת מואביה שהצטרפה לעם ישראל וממנה נולד דוד המלך. הסיבה לקריאת המגילה דווקא בחג השבועות היא העובדה שהסיםור מתרחש בימי קציר חיטים שנחשבים לתקופת התקיימותו של חג השבועות. קריאת המגילה בחג מדגישה את האוניברסליות של התורה, חשיבות קבלתה ומשמעותו של יסוד החסד.
אכילת מאכלי חלב ודבש
סמל נוסף של חג השבועות הוא אכילת מאכלי חלב ודבש. המקור למנהג הוא כנראה יהדות צרפת ואשכנז. קיימים הסברים שונים ומגוונים עבור הסיבה למנהג אכילת מאכלי חלב ודבש. אחד ההסברים הוא כי חלב מסמל את הנתינה של הגדול לקטן, אם לבנה ובדומה לכך את נתינתה של ה' את התורה לעמו. הסבר נוסף הוא כי חג הביכורים הוא חג שנועד לשמח ולהודות לה' על הארץ הטובה שנתן לנו. משום כך, נהגו להודות לה' באמצעות מאכלי חלב ודבש.
טקסי ביכורים מודרניים
מתחילת ההתיישבות היהודית בארץ, היה נהוג במושבים וקיבוצים רבים לערוך טקסי הבאת ביכורים. החגיגה גם מסמלת את סוף הקציר. הטקסים כוללים מופעים חגיגיים, שירים, ריקודים ואף תהלוכה של כלים חקלאיים מקושטים. הטקסים נערכים בבתי ספר ברחבי הארץ ונהוג ללבוש לכבודם לבן ולהביא טנא פירות ברוח החג.
חג המים
השימוש במים במהלך חג השבועות נעשה במקור בקרב יהודי צפון אפריקה שנהגו לשפוך מים זה על זה ביום השבועות. במהלך השנים התפתחו צורות וטעמים שונים למנהג. כך למשל, היו שהאמינו כי מי שהותזו עליהם מים במהלך החג, לא יאונה להם כל רע במהלך השנה. יש הטוענים כי המנהג הושפע מחגיגת מלחמת מים דומה בשם "אנסארה" שהייתה בשימוש של קבוצה נוכרית באזור צפון אפריקה. כיום מדובר במנהג של ילדים הכולל משחקים וקרבות מים.
סיכום
לחג השבועות מנהגים וסמלים רבים. הוא מקושר לסיום הקציר ובעיקר לביכורי ארצנו. החג קשור לערכי הודיה ומסמל את תודתנו לה' עבור הארץ הטובה והפורה שנתן לנו. מדובר בתקופה של התחדשות ופריחה ולכן החג מתאפיין בשפע רב, חגיגיות ויופי של לבלוב ופריחה. כחלק ממי שזכו לחיות בארץ חלב ודבש כמו זו שניתנה לנו, כדאי להכיר את מנהגי החג וסמליו כדי להעמיק את הקשר והמשמעות לחג ולארץ.