שומרים על הפרדה בין בשר וחלב ויש לכם מדיח? מתלבטים האם מותר לשטוף כלים חלביים ובשרים באותו מדיח בנפרד או יחד? הנה מדריך שיוכל לעשות לכם קצת סדר
בעניין.
רקע
בתורה נאמר שאסור לבשל בשר עם חלב וכן אסור לאכול תבשילים המערבים בין השניים. לא רק תערובת של חלב ובשר אסורה אלא גם הטעם שלהם. למשל אסור לבשל בשר במים ואחר כך להוציא את הבשר ולהוסיף למין חלב. גם הבישול וגם התערובת אסורים על פי התורה.
משכך, אם הודחו במים חמים כלים חלביים ובשריים ובקערות היו שאריות אוכל או שומן – הכל נאסר אלא אם כן יש בכלי שמדיחים בו שישים מים מנפח הקערות.
יש לשים לב כי קיימים הבדלים בין מדיחים תעשייתיים לבין מדיחים ביתיים. במדיחים התעשייתיים יש לבחון כל מקרה לגופו בעזרת גורמים שמכשירים את המקום. בכתבה זו נעסוק במדיח ביתי.
איך לשמור על כשרות במדיח ביתי?
הסכנה בשימוש במדיח כלים ביתי הוא בעיית בישול בשר וחלב ובעיית כשרות הכלים.
באשר לבעיית בישול בשר וחלב, במדיח נשטפות שאריות האוכל מהכלים ונאספות במסננים. אם נשים כלי בשרי ונדיח אותו, יצטברו שאריות בשר במסנן. אם אחר כך נכניס כלים חלביים, ישטפו שאריות חלביות למסנן, ויצא שאנחנו מערבבים ומשרים במים חמים בשר וחלב. ניתן לפתור בעיה זו רק באמצעות פירוק המסננים וניקויים לאחר כל הדחה.
באשר לבעיית כשרות הכלים, אם רוצים להדיח כלים יש לבצע הפרדה ולערוך הדחה מופרדת לכלים בשריים ולכלים חלביים. כשמשרים כלים בשריים המדיח הופך לבשרי כי מותזים ושורים בו מים בשריים בחום. לכן אסור להכניס כלים חלביים למדיח מיד אחרי משום שהמדיח מוגדר כבשרי. לשם כך נדרשת הדחה "ריקה" של המדיח על מנת שיתאפשר להכניס כלים חלביים. שימו לב כי מדובר בהליך לא אקולוגי ויקר משום שהוא מעלה את צריכת המים משמעותית. לשם כך מומלץ להתקין שני מדיחים (אחד עבור כלים חלביים ואחד עבור בשריים).
דעת המתירים
הרב פיינשטיין התיר שימוש במדיח אחד לכלים בשריים וחלביים בזה אחר זה אך לא ביחד. אולם היתרו לא נוגע למדיחים של היום אלא למדיחים של פעם שהיו מקבלים הזנה של מים במחוץ וביחס של יותר מאחד לשישים בין המין והשאריות.
הרב עובדיה יוסף מתיר שימוש במדיח כלים אחד לחלבי ובשרי אך כותב שראוי לעשות זאת בזה אחר זה כל עוד מנקים את הכלים משאריות גדולות לפי הכנסה למדיח, השטיפה הראשונה במדיח כוללת סבון שהורס את שאריות האוכל. במידה ויש תוכניות שבהם השטיפה היא ללא סבון, אסור להשתמש במדיח זה.
לסיכום
כדאי להצמד להנחיות הפוסקים באשר לכל אחד מהדרכים לפריד כלים במדיח, כדי שתוכלו להבטיח כי ההפרדה בין הכלים שומרת על כשרותם.