מקושט בכסף ומעוטר או עשוי עץ פשוט? כולנו מכירים את ידיות עץ החיים המסייעים לנו לגלול את התורה, אך האם אתם יודעים מדוע הם נקראים כך ומדוע התעורר הצורך בהם? במאמר זה נסקור את שורשיו הקדומים של המנהג ונענה על השאלה מהיכן נובע המנהג ומה ההבדלים בין יהדות אשכנז ליהדות ספרד.
קישוט ואבזור ספר התורה
מפאת קדושת ספר התורה, הרצון לפאר ולהגן עליו נולדו מסורות רבות במרוצת השנים בהן נהוג לשמר ולעטוף היטב את ספר התורה. ככל שהקהילה גדולה ועשירה יותר, כך ניתן למצוא קישוטים יקרים ועשויים ידי אומן להתפאר. לרוב נהוג להשתמש בבדים יקרים עבור ה׳מעיל׳, ובכסף וזהב עבור ה׳כתר, ה׳רימונים׳, ה׳מגן׳, וה׳אצבע׳ המשמשת להצבעה על הפסוקים השונים בזמן ההקראה. עצי החיים יכולים אף הם להיות יצירת אמנות בפני עצמה כחלק מספר התורה.
מקור המנהג
המנהג נולד לאחר גזרת חכמים שמפאת קדושתה של התורה אין לגעת בה ביד כפי שנוהגים לעשות בספרים ומגילות אחרות. ההשראה ליצור גלילי עץ הגיעה ככל הנראה מן הפסוק ׳עץ חיים היא למחזיקים בה ותומכיה מאושר׳ ( ספר משלי, פרק ג׳ פסוק י״ח ) אשר מתייחס אל התורה, זו גם הסיבה שגלילי העץ מכונים עצי חיים.
מבנה הגלילים
הפרט החשוב ביותר בהכנת הגליל הוא חוזקו. ספר התורה הכבד עלול לשבור אותו ולכן נהוג להשתמש בעץ בוק המפורסם בחוזק ועמידות רבה. על מנת להתקין את הגלילים יש צורך להתאימם במדויק לסוג ספר התורה וגודלו, התקנת צלחות לחלק העליון ולחלק התחתון, והתקנת הידיות. במקרים רבים נהוג לעטר ולקשט את הצלחות בעבודת יד על ידי אמן יהודי המתמחה בכך.
תוספות נפוצות
ישנם המסתפקים בגלילים צנועים שאין בהם כל קישוט או חריטה, וישנם שמגדילים ועושים כדי לפאר את התורה ולקשט אותה בכסף טהור, עץ משוח בלכה להברקה, חריטות ועיטורים ביד אמן ועוד על פי נטיית ליבו של מזמין היצירה. כיום פועלים בארץ ובחו״ל סדנאות אמן רבות המתמחות ביצירת עצי חיים מפוארים במיוחד, הכל מתבצע בעבודת יד על ידי אמנים יהודים בלבד.
יהדות אשכנז ויהדות ספרד
עצי החיים של יהדות אשכנז מסתיימים בשתי ידיות, לעיתים מעוטרות בכסף, ואילו עצי החיים של יהדות אשכנז מתאפיינים בשתי דסקיות גדולות ועבות. לא ידוע מדוע התפתחו שני המנהגים בנפרד אלו מאלו, ככל הנראה כתוצאה מהשראה נבדלת מן הסביבה האירופאית לעומת צפון אפריקה והמזרח.
לסיכום
עצי החיים המשמשים כיום כידיות ספר התורה הם חלק בלתי נפרד מספר התורה ומשמשים כדי למנוע מגע עם היד כדי שלא לפגום בקדושת התורה. הם יכולים להיות צנועים ופשוטים ויכולים להיות מפוארים ומקושטים ביד אמן. כך או כך, תפקידם המכריע בשמירה על קדושת התורה נשמר.
