אומרים שכל אדם, הוא עולם ומלואו, אך לאחר לכתו אנשים רבים צריכים לתמצת את חייו למספר שורות, על מצבה אחת שתישאר לעולם. לרוב ברגעים כאלה אנשים מוצאים את עצמם לעיתים קצת מבולבלים, כי איך אפשר לסכם חיים שלמים בכמה שורות? לכן, יש חשיבה רבה על ניסוח הנכון שיהיה על גביי המצבה. אומנם יש דברים שרוצים לכתוב, אך בכל זאת, יש כמה מוסכמות שצריך לכתוב לפיהן. אז מה צריך להופיע על מצבה לפי ההלכה?
מה הם השלבים לכתיבה
בפן הניסוח, יש חוקים ייעודיים שאינם בגדר חובה והם יותר בכיוון גדר ההמלצה. החוק הראשון הוא להיצמד אל האמת, כלומר, תוכלו לכתוב על המצבה כל דבר אך להישאר בגדר נאמנות לכנות. נהוג לרשום על המצבה ״פה נקבר״ בראשי תיבות פ״נ ולאחר מכן את שם המנוח.
מתחת לשם יהיה תאריך הלידה לצד תאריך המיתה, שניהם צריכים להיות כתובים בהתאם ללוח עברי ובאותיות בעברית, ויש גם כאלה המעדיפים לשלב גם תאריכים לועזיים. לפי ההלכה נהוג להוסיף את שמות ההורים למצבה. דבר נוסף המומלץ לשלב, הוא שם חיבה של המנוח, אשר יסב לכל המבקרים והאבלים מעין חיוך פנימי וזיכרון מתוק.
אם במקרה מבקשים להוסיף ציטוט, ניתן למצוא ציטוטים עבור מצבות גברים וגם ציטוטים עבור מצבות נשים. את המצבה נהוג לחתום באותיות ת.נ.צ.ב.ה, קיצור לתהא נשמתו צרורה בצרור החיים, אך זה אינו בגדר חובה.
העולם הבא
ביהדות נוכל למצוא התייחסות גם לעולם הבא, ולכן גם מצורף הביטוי ת.נ.צ.ב.ה. במקרה והמנוח מת בייסורים, נהוג לכתוב זאת על המצבה בכדי שהדבר ייחשב לו בעולם הבא. תוספות נוספות שניתן למצוא הן ציטוטים מהמקרא, בשילוב של פסוקים שמתמקדים בסגולות טובות שיש ביניהם הזדהות עם האופי של הנפטר.
בנוסף, מומלץ להוסיף תיאורים על המנוח כפי שהיה בשביל משפחתו, לכן גם מוסיפים לא רק את שמם של ההורים, אלא גם את שמות הילדים או בן או בת הזוג אם יש. אם חשבתם להוסיף מילות חיבה, לעיתים גם הוספה של ״יקירנו״ או ״אהובנו״ מספיקה על מנת לתת תחושה חמימה יותר למצבה. אתר כבוד מספק מידע רב בנושא ושם תוכלו למצוא מידע בנושא קבורה, הלכה, מחירים ועוד.
עיצובי המצבות
כל אחד בוחר בניסוח שונה עבור המצבה של יקירו, אך גם יכול לבחור עיצוב שונה שמתאים לדעתו למצבה. יש סוגים שונים של מצבות שאחרות אחת מהשנייה גם בסוג האבן, העיצוב וגם בצבעוניות. הנראות של המצבות אינה זהה וכך יש אפשרות לאנשים להתאים את מראה המצבה לכיתוב הנבחר, וכך ליצור את המצבה המאפיינת את יקיריהם.
לסיכום
בכל מה שקשור לבחירה ציטוטים, שמות חיבה או עיצובים למצבה אין נכון או לא נכון, אך יש כללים בהלכה היהודית שנהוג לנהוג לפיהם. חשוב לזכור שכל עוד בחרתם לכבד את כבודו של האדם, בחרתם בצורה נכונה. שלא תדעו עוד צער ומשתתפים בצערכם וכאבכם.