המזוזה היא חלק בלתי נפרד מהבית היהודי.
היא אחד מסמליו החשובים ביותר של הבית היהודי ותלייתה היא מצווה חשובה ועתיקת יומין.
המזוזה שומרת על דרי הבית, ולעיתים יש צורך להחליפה כדי שתוכל להמשיך ולבצע תפקיד זה.
חובת תליית המזוזה היא אחת מהמצוות העתיקות והחשובות ביותר. החל מהופעתה בספר דברים, עם ישראל הקפיד במשך כל ההיסטוריה שלו בשימור מצווה זו. זאת, מתוך אמונה שההגנה הרוחנית שמביאה המזוזה מצדיקה כל סיכון ארצי, ושתפקידה בשמירת שמו של הקב"ה בפתח הבית שווה כל השקעה. בשל כך, שמירה על מזוזה מתפקדת היא דבר חשוב מאין כמוהו, ויש לדעת מתי צריך להחליפה וכיצד לעשות זאת.
מתי יש להחליף מזוזה?
ראשית כל, יש להחליף מזוזה כשיש חשד לפגיעה בשלמות הקלף, בכשרותו או במצבו הכללי. המזוזה נמצאת לעיתים במקום שבו היא חשופה לפגעי מזג האוויר ופגעים אחרים, ולכן בדיקה מסוג זה צריכה להיעשות בתדירות סבירה. יש מספר מנהגים שונים לגבי תדירות זו – יש הגורסים שיש להחליף מזוזה כל שלוש שנים, יש שעושים זאת לקראת תחילת השנה העברית ויש שמאמינים שיש להחליפה רק במקרה של פגיעה ברורה.
מלבד החלפת המזוזה בשל פגיעה פיזית בה, יש המחליפים מזוזה בשל צורך רוחני – החלפת מזוזה במזוזה חדשה נחשבת כמצווה המביאה ברכה, ויש הבוחרים לעשות זאת בזמנים של צורך במזל טוב או לפני אירוע חשוב.
שלבי החלפת המזוזה – בדיקה והסרת המזוזה הישנה
כדי לבדוק האם הקלף שנמצא בתוך בית המזוזה פגום וזקוק להחלפה, יש להיוועץ בשירותים של סופר סת"ם שזו מומחיותו. אם המזוזה נמצאה פסולה מסיבה כלשהי (פגע פיזי, טעות כתיב ועוד), יש להעביר את המזוזה הפגומה לגניזה. לבתי כנסת רבים יש שירותי גניזה עבור מזוזות ישנות. אם המזוזה כשרה אך בכל זאת רוצים להחליפה, ניתן לשמור את המזוזה בבית או להעבירה לשימוש אצל אדם אחר ללא חשש. יש הנוהגים לברך בעת החלפת מזוזה, ויש מספר ברכות שיכולות לשמש לכך.
קביעת המזוזה החדשה
חשוב מאוד להתקין את המזוזה החדשה בצידה הימני של הדלת, משמע מימין הנכנס לבית. המזוזה צריכה להיתלות בערך בגובה הכתפיים, בשליש העליון של הדלת. המזוזה צריכה להיות קבועה באלכסון כשהחלק העליון שלה פונה לפנים הבית. יש לברך טרם קביעת המזוזה, ולהמשיך את תהליך הברכה כל עוד לא הסתיימה תלייתה. את ברכת תליית המזוזה יכול לבצע כל אחד, גבר ואישה גם יחד. אין צורך במניין עבור ברכה לקביעת מזוזה, אף כי נהוג ומכובד לבצע ברכה זו בנוכחות מניין, ובפרט כשקובעים מזוזה בחניכת בית חדש.
מזוזה – לא רק בכניסה לבית
מזוזה ניתן וכדאי לתלות לא רק בכניסה לבית, אלא גם בכניסה לכל חדר שמשמש למגורים, כמו חדרי השינה והסלון. אין לתלות מזוזה בכניסה לשירותים.