קדיש הוא תפילה שהוזכרה בחלקה כבר בגמרא בשפה הארמית. מילות התפילה כוללות שבח והודאה לקב"ה. נוסחאות שונות של הקדיש נאמרות בעיתויים שונים, כאשר כל קדיש נפתח במילים: "יתגדל ויתקדש שמיה רבא". קדיש יתום נאמר לאחר לכתו של אדם על ידי בניו לעילוי נשמתו. קדיש ניתן לומר גם לאחר פטירת אישה, אח או אחות. במאמר הבא: ההלכה היהודית על אובדן אב או אם.
מהי תפילת קדיש?
קדיש הינו תפילה בו אנו מצהירים על אמונתנו בבורא עולם, מייחלים ששמו יתפרסם וכל באי עולם יכירו בשמו וכן מסיימים בתפילה לשלום ולביאת משיח. הנוסח נאמר בשפה הארמית.
קדיש יתום
קדיש יתום הינו תפילה שנאמרת במשך השנה הראשונה לפטירת האב או האם. תפילת הקדיש מבטאת את האמונה כי כל מה שהשם עושה לטובה הוא עושה ואין רע יורד מלמעלה. גם בזמן של קושי ואובדן אנו מברכים את השם: ברוך דיין האמת. אנו כבשר ודם בעלי ראייה מצומצמת אולם אנו מאמינים שהקב"ה שתכליתו להיטיב לא מביא עלינו כל דבר שיש בו רע.
אלא מה? לפי דברי רבי שניאור זלמן מלאדי, זהו עלמא דאתכסיא – עולם מכוסה, בו דברים שמקורם בטוב עצום מתכסים במכסה כביכול הם מגלמים דבר רע. באמירת קדיש יתום תפיסה זו מקבלת משמעות עמוקה – בכאב הפרידה יש תכלית טוב והיא נותנת משמעות לקיומנו בעולם וכן מחייבת לעבוד את הבורא שזו מטרת בריאתנו.
מי אומר קדיש לנפטר?
המנהג הוא שבני הנפטר אומרים קדיש אחרי הנפטר. אם בניו לא יכולים לומר, יש לבני הבנים שהם כבנים לומר קדיש. במידה ואין מי שיאמר על האדם קדיש – לא בנים ולא בני בנים, יכול קרוב משפחה אחר לומר קדיש. בכל מקרה בו לא נמצא מי שיגיד קדיש אחר הנפטר, יש לשכור בתשלום אדם ירא שמים שיאמר קדיש ויעמוד כשליח ציבור בכל יום לעילוי נשמת הנפטר. למידע נוסף לחץ כאן.
תקופת אמירת הקדיש על הנפטר
מנהג עדות המזרח הוא אמירה של קדיש במשך 11 חודשי הפטירה הראשונים, עריכת הפסקה של שבוע ימים וחזרה על אמירת הקדיש עד לסיום שנת האבל. מנהג בני אשכנז הינו הפסקה של אמירת הקדיש לאחר 11 חודשים ממועד הפטירה. הסיבה להפסקה לפני סיום השנה נעוץ בכך שבגמרא מובא כי רשעים נידונים במשך 12 חודשים בגיהנום. אמירת הקדיש במשך 11 חודשים בלבד נעשית על מנת שלא ישתמע חלילה שהאב או האם נידונים כרשעים.
אמירת הקדיש
הקדיש נאמר לרוב בבית הכנסת עם מניין של עשרה גברים. (תפילת קדיש לא נאמרת ביחידות כלל). במידה וכמה באותו בית כנסת נדרשים לאמירת קדיש יתום, ייאמר הקדיש באותו זמן כך שקהל המתפללים יוכל לענות אמן עבור כולם יחד.