גולשים רבים מתעניינים לאחרונה במסורת היהודית. עובדה זו מוצגת בפניכם, לאחר שקיבלנו עשרות פניות מצד הקוראים שלנו שביקשו לקבל מידע רלוונטי בנושא. החלטנו שלא להישאר אדישים לביקוש. לכן, הוצאנו סדרת מדריכים שתציג בכל פעם נושא אחר. מדריך זה, הראשון בסדרה, יעסוק במנהגים ביהדות שחשוב להכיר. הישארו כאן ותכירו את 3 המנהגים שנבחרו על ידינו בפקידה.
מנהגים ביהדות – ההגדרה
בחרנו לפתוח את המדריך בהצגת הסבר קצר אודות המונח "מנהגי היהדות", כדי שהמידע יתאים למי שטרם מכירים בתחום. נסביר שמדובר במסורות שהועברו בין הדורות. אלה מאפשרים לקיים אורח חיים דתי – יהודי ברחבי הארץ והעולם.
מנהג ראשון – פדיון נפש
סביר להניח ששמעתם בעבר על ראשי התיבות פ"נ (פדיון נפש). שכן, מדובר במנהג ידוע שמתרחש בזמנים חשובים במהלך השנה, למשל, בראש השנה וביום כיפור. מנהג זה מצריך מסירת סכום כסף שיועבר לצדקה. בתמורה, ניתן לבקש פרנסה, זוגיות, פריון ובריאות לכל אדם שרק תרצו. חשוב לציין שהמנהג נעשה לא רק על ידי יהודים שומרי מסורת, אלא גם על ידי חילוניים שאינם מתפללים ביום יום. לחצו כאן לפרטים נוספים אם תרצו ליישם את המנהג ולהעניק ברכה לעצמכם או לאחרים. רגע לפני שנעבור למנהג הבא, נציין שאין סכום ספציפי שתצטרכו למסור לצדקה. שכן, כל אחד יכול להעביר את הסכום המתאים לו בהתאם לרצונו.
מנהג שני – הדלקת נרות
יש ימים מסוימים בשנה שבהם נהוג להדליק נרות, כאשר היום המוכר ביותר הוא שישי. שכן, ביום זה מדליקים נרות שמסמלים את "כניסת השבת". האם היא זו שמדליקה את הנרות בבית, כאשר המנהג המקורי נוגע להדלקת 2 נרות: אחד כנגד "שמור" והשני כנגד "זכור". רוב הנשים נוהגות להדליק את הנרות בקרבת השולחן שבו נערך הקידוש, כדי שכל בני המשפחה והאורחים יוכלו ליהנות מאורם ומהאווירה הקדושה של נרות אלה. נציין שהדלקת הנרות מתבצעת בדרך כלל כ – 20 דקות לפני כניסת השבת ויש מי שנוהגות להדליק בשעה מוקדמת יותר. לצד מנהג זה, נהוג להדליק גם נר של הבדלה בצאת השבת ונרות של חנוכה במהלך ימי החג.
מנהג שלישי – קביעת מזוזה
המזוזות שמקבלות את פניכם בכניסה לחדרים שונים עברו הליך שנקרא "קביעת מזוזה". זה נעשה תוך אמירת ברכה ייעודית. כידוע, המזוזה מכילה קלף שנכתב בכתב יד ובו מופיעות הפרשיות הבאות:
חשוב לציין שהנוכחות של המזוזה מזכירה לנו בבואנו ובצאתנו את בורא עולם ששומר עלינו מכל משמר.
מילים אחרונות לסיום
עד כאן המדריך שריכז את 3 המנהגים ביהדות שכדאי להכיר. בשלב זה יש בידיכם את המידע הרלוונטי, כך שתוכלו ליישם את המנהגים המתאימים לכם ביותר. נאחל בהזדמנות זו שתעמיקו בהכרת היהדות, משום שהיא חלק בלתי נפרד מחיינו.